Zarówno w naszym kraju, jak i na całym świecie rośnie zainteresowanie tak zwaną metodą Baby Led Weaning (BLW), polegającą na wprowadzania pokarmów stałych, pomijając kaszki lub puree i eliminując wszelkie miksowanie. Rodzice od razu podają dzieciom większe kawałki jedzenia. Dziecko nie jest karmione przez nikogo, je całkowicie samodzielnie i uczy się poznawać różne pokarmy, w tym ich konsystencję. Rozwija to jego niezależność i umiejętności koordynacyjne. Francuska marka Good Goud przygotowała dla nich smakowite nowości.
Pokarm, który dziecko wkłada do ust, jest wybierany przez nie samo. Metoda ta została wprowadzona czy też spopularyzowana przez brytyjską pielęgniarkę Gill Rapley. W rzeczywistości Gill Rapley często widziała w praktyce rodziców opisujących problemy z karmieniem dzieci łyżeczką, co było przy stole niewygodne i stresujące dla wszystkich. Zwłaszcza wtedy, gdy musieli karmić dziecko na siłę. Dlatego zaczęła doradzać rodzicom, aby wstrzymali się z wprowadzeniem karmienia na jakiś czas i pozwolili dziecku na większą kontrolę nad tym, co spożywa. Istotą metody BLW jest to, że dziecko nie jest karmione przez rodzica, ale wybiera pokarmy, na które ma ochotę z talerza. I je tylko tyle, ile chce. Karmienie piersią jest oczywiście nadal podstawą jego żywienia.
Dziecko poprosi w odpowiednim czasie
Tak jak WHO zaleca podczas pierwszych miesięcy karmienie piersią karmienia na żądanie, czyli tak często i tak długo, jak dziecko tego potrzebuje, tak dziecko może nauczyć się lepiej reagować na głód i sytość stosując metodę BLW, niż dziecko karmione przez kogoś. Według niektórych ekspertów rozwój umiejętności motorycznych dziecka jest zgodny z rosnącymi potrzebami żywieniowymi. Oznacza to, że dziecko, które nie jest w stanie samodzielnie włożyć jedzenia do ust, a następnie go połknąć, prawdopodobnie nie potrzebuje jeszcze składników odżywczych. Jeśli dziecko jest już zainteresowane jedzeniem, rodzice kroją jedzenie na kawałki nieco większe niż pięść niemowlęcia, aby dziecko mogło je łatwo chwycić. Ogromną zaletą BLW jest to, że dzieci chętniej jedzą z rodziną.
Zalety BLW:
- Dziecko uczy się jeść różne tekstury i kombinacje smakowe.
- Rozwija umiejętności motoryczne i koordynację.
- Wspiera zdrową relację z jedzeniem.
- Umożliwia dziecku odkrywanie własnych preferencji smakowych.
- Wspólne jedzenie.
- Zachęca do refleksji nad rodzinną dietą lub jej ponownej oceny.
- Radość z niezależności.
Na co zwrócić uwagę
W metodzie BLW ważne jest, aby wybrać odpowiednią i bezpieczną żywność. Może to być żywność specjalnie opracowana dla dziecka, co oznacza brak soli i przypraw, musi być łatwa do trzymania przez dziecko i łatwa do rozdrobnienia w bezzębnych ustach. Dziecko musi być zawsze nadzorowane na wypadek, gdyby zaczęło się krztusić. Mimo to konieczne jest przezwyciężenie początkowego strachu rodziców i nieufności wobec umiejętności dziecka. I pogodzić się z dość dużym bałaganem wokół i na stole, ponieważ dziecko na pewno nie będzie wkładać każdego kawałka do ust w odpowiedni sposób, a następnie go połykać. Przynajmniej nie na początku. Należy również zauważyć, że rodzice lub inni współbiesiadnicy powinni być dobrymi wzorami do naśladowania, jeśli chodzi o zachowania przy stole i wybory żywieniowe.
Najlepsi pomocnicy
Opierając się na wieloletnich badaniach i tradycji kulinarnej, francuska marka Good Gout przygotowała innowacje dla rodziców, które pozwolą im zaoszczędzić czas przy wyborze i przygotowaniu odpowiednich dań BLW. We współpracy z doradcami żywieniowymi z Instytutu Pasteura i nagrodzonym gwiazdką Michelin szefem kuchni Christophem Hayem opracowano przepisy na BIO paluszki BLW, które nie tylko uczą dzieci samodzielności, ale także pomagają im odkrywać prawdziwe smaki. Dzięki specjalnemu kształtowi idealnie pasują do dłoni, ułatwiając dzieciom chwytanie. Pozwala im to odkrywać własne preferencje smakowe i pomaga rozwijać umiejętności motoryczne i koordynację. A co najważniejsze - cała rodzina może jeść razem. Good Gout BIO BLW Paluszki z czerwonej soczewicy i dyni łączy w sobie bataty i soczewicę z klasyczną i maślaną dynią oraz nutą miodu wielokwiatowego i odrobiną mleka kokosowego. Natomiast Good Gout BIO BLW Paluszki z groszku i cukinii skrywają w sobie kolejny wyśmienity składnik: delikatną mąkę kukurydzianą. Całość doskonale uzupełnia kropla soku z cytryny i subtelna nutka mięty.