Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi czas wypieków. Jeśli jesteś mamą na urlopie macierzyńskim lub nie chcesz spędzać dużo czasu na pieczeniu, spróbuj zrobić szybkie i smaczne świąteczne ciasteczka z kaszki Kendamil. Dzieci je pokochają, więc możesz dodać je do swojego kulinarnego repertuaru przez cały rok jako smaczną przekąskę lub zdrowszy przysmak.
Kaszki Kendamil powstają ze starannie wyselekcjonowanych składników i są źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Co więcej, zawierają wyłącznie naturalnie występujące cukry, czyli takie, które w składnikach umieściła sama natura. Dzięki temu wyczarujesz z nich szybkie i pyszne smakołyki odpowiednie zarówno dla dzieci, jak i osób, które nie chcą za dużo słodzić. Ciesz się nimi w Boże Narodzenie lub w dowolnym innym czasie. I to bez wyrzutów sumienia. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy kaszki wymienione w poniższych przepisach, ale można użyć praktycznie każdej z rodziny kaszek Kendamil.
Ciasteczka cynamonowe
- 150 g Kendamil BIO Bezmleczna kaszka ze śliwkami i bananem
- 1 jajko
- 100 g masła o temp. pokojowej
- 1 łyżka mielonego cynamonu
Sposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gęste ciasto, a następnie formujemy ciasteczka np. za pomocą foremek. Piec w rozgrzanym piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170°C przez około 12 minut.
Odpowiednie dla dzieci od ukończonego 7 miesiąca życia.
Pierniczki
- 100 g Kendamil BIO Bezmleczna kaszka wielozbożowa
- 2 jajka
- 150 ml wody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania: wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Umieścić je w worku cukierniczym i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować małe ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 15 minut.
Wskazówka: zamiast woreczka do ciasta można użyć dowolnego mocniejszego woreczka i odciąć z niego róg. Przez powstały otwór można wyciskać ciasto na blachę.
Odpowiednie dla dzieci od ukończonego 7 miesiąca życia.